Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Германски виролози: Постои опасност од неконтролирано ширење на коронaвирусот во зима

Германското здружение за вирусологија предупреди на последиците од неконтролираното ширење на коронавирусот за време на претстојната зима.

Тие повикаа на научно заснована акција против пандемијата на коронавирус.

„Поради експлозивната динамика на инфекцијата, што ја забележуваме низ цела Европа, постои страв дека од одредена точка ќе дојде до губење на контролата над инфекцијата“, велат виролозите.

Тие се жестоко против стратегијата на природно инфицирање на населението со цел стекнување имунитет на стадото, бидејќи, како што предупредуваат, тоа би довело до преоптоварување на здравствените системи.

Тие велат дека и со помалку од 20.000 новоинфицирани лица на ден германскиот здравствен систем би бил преоптоварен поради недостиг на персонал на интензивна нега.

Виролозите посочуваат дека неконтролираното ширење на инфекцијата би довело до зголемен број смртни случаи, бидејќи и покрај строгата изолација на пензионерите, постојат дополнителни ризични групи.

Тие исто така наведуваат дека сè уште не е докажано колку долго трае имунитетот стекнат по инфекцијата и додаваат дека станува сè појасно дека во асимптоматски случаи, како што се претежно кај млади луѓе, не постои стабилен имунитет.

Маркетинг