11.8 C
Скопје
5. март 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Home » Fact-checking Policy/Политика на проверка на факти

Fact-checking Policy/Политика на проверка на факти

CENTAR MKD

Ние се грижиме да бидеме совршенo јасни и прецизни преку зборови, наслови и УРЛ-адреси и знаејќи дека пишаниот збор има голема моќ.

Новинарите во Centar.mk секогаш мораат да ги верификуваат информациите што ги собираат и пишуваат. Ова вклучува идентификување на информации како што се имиња, локации, фактички извештаи и друго, а се поврзани со содржината на нашите написи.

Авторите на вести на Centar.mk прават свои проверки на факти користејќи свои проценки и информации под светло на нашата етичка политика.

Новинската агенција Centar.mk е подготвена да користи проверувачи на факти и преку Интернет и во рамките на уредничкиот тим во одредени околности доколку има потреба.

Ние сме посветени на транспарентност на изворите, транспарентност на финансирање, а отворени сме и за разумни критики и корекции во нашата организација.

Ние ги проверуваме информациите со сите поврзани страни пред да ги објавиме на Интернет.

Доколку сметате дека некоја информација има сомнителен квалитет, можете да испратите официјално барање на fact-checker@centar.mk, со пополнети Ваши податоци: Линк, Објаснување за вашето барање, Ваше Име и презиме, контакт телефон и електронска адреса (e-mail)

Ако добиеме барање за проверка на факти на нашата веб-страница, прво го контактираме изворот на побарувањето за понатамошно разгледување и поддршка на информации.

Исто така, контактираме лица и организации кои имаат повеќе информации за или што имаат релевантно искуство за оваа тема, како и истражување на релевантна литература (статии за вести, статии од научни и медицински весници, книги, интеркрипти за интервјуа, статистички извори) што се однесуваат на насловот.

Повеќе сакаме да користиме непристрасни извори на информации, колку што е можно повеќе.

Ние, исто така, ги предупредуваме нашите читатели дека информациите и податоците од извори, како што се организации за политичко застапување и ПР текстови на бизниси треба да бидат вреднувани со внимание.

Во зависност од природата и сложеноста на темата, другите членови на редакцијата можат да придонесат за дополнителни истражувања и измени во работата на авторите, а крајниот производ ќе помине во рацете на нашите уредници.

Секое парче што не се смета за нашите стандарди од еден или повеќе уредници, подлежи на понатамошна ревизија и преглед пред да биде пуштен за објавување.

Оддел за Проверка на факти при Centar.mk

e-mail: fact-checker@centаr.mk

Контакт телефон: ++389 (70) 237 760