ДРЕВЕН ИНДИСКИ РЕЦЕПТ: „Lassi“ напивката штити од цревни инфекции и го лади телото

Основната состојка на оваа напивка е јогуртот, одличен извор на корисни бактерии кои можат да не заштитат од бројни летни инфекции. Покрај тоа, оваа напивка го освежува и го лади телото.

Со редовна консумација на јогурт ја подобрувате рамнотежата на цревната микрофлора. Затоа најдобро е да го пиете после јадење или доцна попладне. Ако се прашувате што е разликата помеѓу „lassi“ напивката и јогуртот, одговорот лежи во лесното варење. Јогуртот е мастен, додека оваа напивка е лесна.

Како да направите „lassi“:

Со жица за матење мешајте свеж и ладен јогурт додека не стане кремаст. Додајте исто толку вода или вода измешана со малку млеко. Ставете малку мед за засладување.

Како би ја зголемиле хранливата вредност, можете да додадете и прстофат шафран или кардамом.

Овој пијалак е многу добар за ладење на телото, богат е со витамини, особено со витамин Б12.

За солена верзија можете наместо мед да ставите прстофат сол, во комбинација со зачини како мелен ѓумбир, кумин, коријандер.