27.8 C
Скопје
8. мај 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИКЗДРАВЈЕ

Овошје и зеленчук: Пет совети како да избегнете труење со храна додека траат летните горештини

Ние често мислиме дека труење со храна може да настане само во рестораните, но сепак истражувањата и искуствата на лекарите покажуваат дека труењето со храна најчесто се случува во нашите домови.

Еве неколку совети кои ќе ви помогнат правилно да ја користите храната за време на топлите денови и со тоа да избегнете труење.

1. Листен и тревен зеленчук

Најтешко е да се мие и затоа секогаш треба да се посвети посебно внимание на тоа. Лисниот зеленчук е често контаминиран со бактерии и вируси, бидејќи расти во земја. Некои бактерии се дел од природниот состав на земјата.

Сепак, преку компостирано или сурово ѓубриво, контакт со животни и контаминирана вода, зеленчукот може да се зарази со бактерии опасни по здравјето на луѓето, како што се салмонела или E. coli. Затоа, измијте го лисниот зеленчук под млаз вода за да ги отстраните остатоците од почвата и никогаш не мијте го во сад, бидејќи тоа ќе ги задржи сите бактерии на него.

2. Јајца

Јајцата се најчест преносител на салмонелата. За да спречите инфекција, купувајте јајца само од реномирани добавувачи. Никогаш не земајте ги јајцата што се пукнати или скршени во некои делови. Секогаш чувајте ги во фрижидер и не изложувајте ги на топлина и сонце. Пред употреба, секогаш кршете го јајцето во посебен сад и помирисајте го. Ако почувствувате сомнителен или силен мирис кога ќе донесете јајце на носот, а особено ако мирисот ви „отече“ штом ќе ја допрете лушпата, подобро е да го фрлите јајцето бидејќи е знак дека е расипано или почнува да се расипува.

3. Црвено месо, живина и морска храна

За време на купувањето, секогаш чувајте месо и морски плодови одвоени од останатата храна и во фрижидер. Ако ги одмрзнете, не го правете тоа на собна температура. Оставете ја храната да се стопи преку ноќ во фрижидер, или ставете ја во ладна вода.
Темелно гответе го или печете го месото и не го јадете сурово. На љубителите на макарпачо, тартар бифтек, лесно печено месо и суши им се препорачува да набават месо и риба за своите омилени јадења од докажани извори.

4. Млечни производи

Со сите млечни производи, од млеко и јогурт до путер и разни намази, само едно е клучно – не заборавајте да ги чувате во фрижидер, особено ако купувате непастеризирани производи како свежо кравјо сирење и крем на пазарите.

5. Други совети

– Задолжително измијте го овошјето и зеленчукот кои имаат кора, можете да го измиете под млаз вода дури и кога ќе го излупите
– Користете различни даски за сечење месо и зеленчук
– Измијте ја целата храна одделно
– Ако имате машина за миење садови, ставете кујнски сунѓери барем еднаш неделно
– Измијте ги рацете пред, за време и по готвењето, особено ако подготвувате месо
– Не дозволувајте милениците да седат на површини каде што подготвувате храна

Можеби ќе ве интересира

Гостите кој добија труење со храна во Будва се добро, хотелот „Лоза“ затворен

M T

Како да ја доведете линијата до совршенство: Следете ги овие 6 совети

M T

Што правите ако заборавите нечие име? – Четири одлични совети како да ја спасите ситуацијата

M T

ТРИ СОВЕТИ – Овие навики ќе ви помогнат да се справите со стресот

M T

Совети кои ќе ви помогнат: Еве кога е време да ја фрлите четката за заби

M T

Коронавирус и совети: Како да се лекувате дома кога сте заразени

M T