5.8 C
Скопје
27. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНА

Српски специјалитет: Кој еднаш проба лесковачка мучкалица, никогаш не ја заборава!

За лесковачката мучкалица велат дека настанала сосема спонтано, бидејќи некој од скараџиите се досетил како да го искористи месото од скара, а притоа да направи вкусно, пикантно јадење.

Состојки:
1 кг свинско месо од врат
200 гр месната свежа сланина
4-5 главици кромид
10 печени, излупени и исечкани пиперки
500 гр исчистени домати
2 главици лук
2-3 суви пиперки
сол
1,5 дл масло

Начин на подготовка:

Месото извалкајте го во зачин, исечете го на дебели шницли, па потоа на средно крупни коцки. Испечете го на скара (може и на тава), најдобро е да направите ражничи, а после печењето месото да го извадите од стапчињата. Парчињата месо можете да ги обмотате во сланина или сланината посебно да ја испечете.

Во меѓувреме исечкајте кромид и измшајте го со 2 лажици сол за лутината да исчезне. Динстајте на масло додека сосема не се растопи, непрекинато мешајќи, со додавање топла вода. Кога кромидот ќе се испржи, додајте сечкани пиперки и домати и сечкан кромид. Динстајте додека течноста не испари.

Додајте месо, налијте го со малку вода и крчкајте додека зеленчукот не се претвори во компактна маса. Зачинете и добро намастете по вкус.

Добар апетит!

Можеби ќе ве интересира

ТАЈНИТЕ НА БАБА: Три рецепти како природно да ја намалите ТЕМПЕРАТУРАТА кај децата

M T

СДСМ: Идејата за референдум е само за внатрешна употреба во ВМРО-ДПМНЕ

M T

Може да се пече на скара, но НЕ Е МЕСО: Еве што е пожелно да се јаде за време на горештините, а што треба строго да се избегнува

M T

Петков: Идејата за одлука на еден човек е уште еден обид за политички маневри

M T

Најголемите грешки што ги правите при печењето на скара: „Поради нив и доброто месо излегува лошо“

M T

Украина: Силна експлозија одекна во центарот на Мелитопол

M T