10.8 C
Скопје
3. декември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Home » царовска
МАКЕДОНИЈА

Јетон Шаќири е новиот министер за образование и наука

M T
Јетон Шаќири ја презеде функцијата министер за образование и наука од Мила Царовска. “На новиот министер за образование и наука, мојот почитуван досегашен колега Јетон...
МАКЕДОНИЈА

Царовска: Со опремување на 260 кабинети по природни науки и нови наставни програми кај учениците ја развиваме љубовта кон природата и свесноста за важноста на животната средина

M T
Учениците од ОУ „Мирче Ацев“ во Ѓорче Петров учат за воздухот, почвата, растенијата и за заштита на животната средина во целосно нов кабинет по природни...
UncategorizedМАКЕДОНИЈА

Царовска: Вложувањата во науката треба да се темелат на приоритети, со Стратегијата за паметна специјализација се овозможува реална економска визија

M T
Очекувањата на државата од Стратегијата за паметна специјализација се многу големи. Таа не е важна само за оваа или за наредната влада, туку е важна...
МАКЕДОНИЈА

Царовска: Со поддршка од ЕУ градиме нов интегриран систем на податоци за основно, средно и високо образование, алатка која ќе го олесни одлучувањето и ќе ја забрза дигитализацијата

M T
Министерството за образование и наука ќе добие нов интегриран податочен систем, кој ќе содржи податоци за основното, за средното и за високото образование. Тој ќе...
МАКЕДОНИЈА

Царовска по повод Меѓународниот ден за човекови права: Обезбедуваме еднаков пристап до квалитетно образование за секое дете

M T
Правото на квалитетно образование е едно од најважните и неприкосновени права на секое дете, затоа како Министерство за образование и наука, создадовме политики и обезбедуваме...
МАКЕДОНИЈА

Царовска: Создаваме сеопфатно, квалитетно и инклузивно образование за сите, обезбедувајќи професионален и кариерен развој на наставниците, преку проект од ИПА2

M T
Вложувањето во создавање на квалитетно образование достапно за секое дете е наш врвен приоритет, а дел од овие процеси и напори е и проектот „Подобрување...
МАКЕДОНИЈА

Царовска по повод Меѓународниот ден на лицата со попреченост: Обезбедуваме услови и поддршка за секое дете да добие квалитетно образование и целосно да се реализира во општеството

M T
Лицата со попреченост можат и го менуваат светот. Тие се подеднакво активни учесници во општествените процеси и промени. Овој 3-ти Декември, испраќаме силна порака дека...
МАКЕДОНИЈА

Царовска: Учениците од најрана возраст треба да научат да препознаваат, да се гласни и да дејствуваат против сите форми на насилство

M T
Насилството не смееме да го премолчиме. Сите заеднички треба да дејствуваме. Затоа, со новата Концепција, кај учениците уште од најрана возраст развиваме свесност и ги...
МАКЕДОНИЈА

Царовска: поставивме добар правец за развој на науката, исплаќаме нови 224 милиони денари за модернизација на лабораториите на високообразовните и научни установи

M T
Науката, истражувањата и иновациите се актуелна тема во нашата земја, за која се зборува како никогаш досега. Владата покрена силна иницијатива и подготви поширок план...
Uncategorized

Царовска: За прв пат по 10 години ги финансираме јавните научни установи и институти да работат на проекти со кои ќе придонесат за збогатување на нашата наука

M T
Седумте реномирани јавни научни установи и институти од земјава ќе придонесат за збогатување на нашата наука со тоа што три години ќе работат на истражувања...
МАКЕДОНИЈА

Царовска: Остануваме на настава со физичко присуство, состојбата со Ковид-19 во училиштата е стабилна

M T
Министерката за образование Мила Царовска оценува дека состојбата со коронавирусот во училиштата е стабилна и токму поради ваквиот факт како што дополни, во најдобар интерес...
МАКЕДОНИЈА

Редовен состанок на Царовска со Светска банка: Постигнат е значаен напредок во унапредувањето на основното образование

M T
Постигнат е значаен напредок во сите области во кои е активен Проектот за унапредување на основното образование, беше заклучено на денешниот редовен состанок на кој...
МАКЕДОНИЈА

Царовска на средба со Националниот совет за високо образование и научно-истражувачка дејност: Градиме систем со кој обезбедуваме континуитет во развојот на високото образование и науката

M T
„Актуелности поврзани за високото образование на државните универзитети во Република Северна Македонија во функција на образовниот процес во услови на пандемија, практицирање на автономијата, финансиско...
МАКЕДОНИЈА

Царовска: Со унапредување на системот на евалуација до поквалитетно високо образование

M T
Министерката за образование и наука Мила Царовска, денеска им посака успешна работа на членовите на Одборот за евалуација на високото образование, кои посетуваат обука организирана...
МАКЕДОНИЈАИЗБОР

Царовска: Го јакнеме средното стручно, 1.400 ученици избираат да учат во дуалните стручни паралелки

M T
Наш главен приоритет како Влада и како министерство е да го унапредиме, но и да ја зголемиме атрактивноста на средното стручно образование на што веќе...
МАКЕДОНИЈАИЗБОР

Средба на Царовска и Шабани со косовската министерка за образование и наука Нагавци, изразена согласност и заложба за продлабочување на меѓусебната соработка

M T
Северна Македонија и Косово се соседи кои покажуваат интерес за меѓусебна поддршка и за обезбедување на повеќе и подобри образовни и научни можности за граѓаните....
МАКЕДОНИЈА

Царовска: финансиската едукација на средношколците е важен аспект на процесот на нивна подготовка за успешен настап на пазарот на трудот, затоа работиме на нејзино унапредување

M T
Раната финансиска едукација е од исклучително значење за младите. Тие мора навремено да се запознаат со основните термини, поими и информации врзани за финансиите и...
МАКЕДОНИЈАИЗБОР

Царовска со порака до студентите на првиот академски час: Бидете посветени на студирањето и подгответе се добро за предизвиците кои ве очекуваат потоа

M T
По повод почетокот на новата академска 2021-2022 година, министерката за образование и наука Мила Царовска го посети Природно – математичкиот факултет во Скопје, каде се...
МАКЕДОНИЈА

Царовска: Во битолското техничко училиште зголемен е бројот и на ученици и на паралелки, стручното образование повторно e привлечно затоа што школува кадри што ги бара реалниот сектор

M T
Во средно-техничкото училиште „Ѓорѓи Наумов“ во Битола на најдобар начин се реализира заложбата на Министерството за образование и наука младите низ воспитно-образовниот процес да стекнуваат...
МАКЕДОНИЈА

Царовска се сретна со директорите на битолските училишта: Будно ја следиме состојбата со Ковид во училиштата, највисок приоритет е да останат безбедни и отворени што подолго

M T
Министерката за образование и наука Мила Царовска денеска се сретна со директорите на основните и средните училишта во Битола. На состанокот, на кој присуствуваше и...