Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Свет

Казахстан, Узбекистан и Киргистан без струја

Властите и граѓаните на земјите од Централна Азија – Казахстан, Узбекистан и Киргистан – денеска известија за прекин на електричната енергија во поголемите градови, но причината е непозната.

Мрежите на трите поранешни советски републики се меѓусебно поврзани, а Казахстан е поврзан и со руската електрична мрежа, која може да ја користи за покривање на ненадејниот прекин на струја.

Во Казахстан, прекини во снабдувањето со електрична енергија се пријавени во најголемиот град Алмати и неколку поголеми градови на југот на земјата, во близина на границата со Узбекистан и Киргистан.

Најавено е дека не работат високонапонските далноводи кои го поврзуваат главниот град Алмати со делови од електричниот систем на северот и југот на земјата.

Можеби ќе ве интересира

Пониски трошоци: Дали навистина штедите ако го исклучите од струја телевизорот или машината

M T

Утре без струја делови на Карпош, Кисела Вода, Сопиште и Аеродром

M T

Утре без струја делови на Кисела Вода, Студеничани и Аеродром

M T

Бислимоски: Рестрикции нема да има, но неопходно е рационално трошење на струјата

M T

Утре без струја делови на Кисела Вода и Карпош

M T

СДСМ: Ветивме и ги решаваме проблемите, ТЕ-ТО ќе произведува струја за АД ЕСМ до крајот на месец март, обезбедено е парно греење за Скопје

M T