Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarНаукаВо тренд...

„Убиецот на планети“ забележан како се крие во сјајот на Сонцето: „Таков астероид би имал разорен удар“

Астрономите забележаа три астероиди во близина на Земјата кои досега беа незабележани поради сјајот на Сонцето, а еден од нив е потенцијално опасен и е најголемиот откриен во последните осум години, објави Си-Ен-Ен.

Астероидите припаѓаат на група која се наоѓа во орбитите на Земјата и Венера, но тие се многу тешко да се видат бидејќи светлината на Сонцето ги штити од набљудување со телескоп.

За да го избегнат сончевиот блесок, астрономите го користеа краткотрајниот „прозорец“ на самракот за да ги извршат своите набљудувања. Меѓународниот тим ги забележа вселенските карпи додека ја користеше камерата за темна енергија на 4-метарскиот телескоп Виктор М. Бланко лоциран во меѓуамериканската опсерваторија Серо Тололо во Чиле. Нивните наоди беа објавени во понеделникот во Астрономкал журнал, пишува CNN.

Еден од астероидите, наречен 2022 AP7, е со широчина од 1,5 километри и има орбита што би можела да го доведе во орбитата на Земјата во иднина, но за научниците е тешко да предвидат кога.

„Нашето истражување на самракот го пребарува регионот во внатрешноста на орбитите на Земјата и Венера за астероиди. Досега пронајдовме два големи астероиди блиску до Земјата, со дијаметар од околу 1 километар, големината што ја нарекуваме убијци на планетите“, рече водечкиот автор на студијата Скот С. Шепард, астроном во Земја и планетарна лабораторија на Институтот за наука Карнеги во Вашингтон.

Научниците утврдиле дека астероидот ја минува орбитата на Земјата, но тоа се случува кога нашата планета е на спротивната страна од Сонцето. Оваа шема ќе продолжи со векови бидејќи потребни се пет години за астероид да ја заврши орбитата околу Сонцето.

„Но, со текот на времето, орбиталното движење на астероидот ќе стане поусогласено со она на Земјата. Научниците не ја знаат орбитата на астероидот доволно прецизно за да предвидат колку опасно би можело да стане во иднина, но засега ќе се држи подалеку од Земјата“, рече Шепард. .

Астероид еден километар или поголем „би има разорно влијание врз животот каков што го знаеме“, рече тој. Прашината и загадувачите со години би ја исполнувале атмосферата, ладејќи ја планетата и спречувајќи ја сончевата светлина да стигне до површината на Земјата.

„Тоа би било масовно истребување чие слично не е видено на Земјата со милиони години“, рече Шепард.

Тимот очекува да пронајде повеќе астероиди кои убиваат планети во следните неколку години. Научниците веруваат дека има околу 1.000 објекти блиску до Земјата поголеми од еден километар, а истражувањата во изминатата деценија откриле околу 95 отсто од таквите небесни тела.

Другите два астероиди, 2021 LJ4 и 2021 PH27, се во многу побезбедни орбити кои не претставуваат закана за Земјата.

Сепак, астрономите се заинтересирани за 2021 PH27 бидејќи е најблискиот познат астероид до Сонцето. Како што вселенската карпа се приближува до нашата ѕвезда, нејзината површина достигнува температура доволно топла за да се стопи олово, пишува Си-Ен-Ен.

Астрономите кои бараат астероиди се соочуваат со голем предизвик доколку сакаат да пронајдат вселенски карпи во внатрешниот Сончев систем кој ги вклучува Меркур, Венера, Земјата, Марс и главниот астероиден појас. За да избегнат силна сончева светлина, тие имаат само два „прозорци“ од 10 минути секоја вечер за да ја пребаруваат областа со телескопи од земја.

За време на самракот, астрономите сè уште се соочуваат со компликациите на светлото небо на позадинското Сонце. За да го пребаруваат внатрешниот Сончев систем, нивните телескопи мора да се фокусираат во близина на хоризонтот, што значи дека тие мора да ѕирнат низ густата атмосфера на Земјата и нејзините заматувачки ефекти.

Способноста за широко поле на камерата за темна енергија им помогна на астрономите да ги надминат предизвиците за набљудување и беа во можност детално да ги испитаат огромните делови од ноќното небо.

„Потребни се големи области на небото бидејќи внатрешните астероиди се ретки, а длабоката слика е од клучно значење бидејќи астероидите се слаби и се борите со светлото небо во самракот во близина на Сонцето, како и со искривувачкиот ефект на атмосферата на Земјата“, рече Шепард.

„Таков телескоп може да покрие големи области на небото до длабочини недостижни со помали телескопи, овозможувајќи ни да одиме подлабоко и да ја истражиме внатрешноста на Сончевиот систем на начин каков што досега не бил направен.

Објектите блиску до Земјата се астероиди и комети со орбити кои ги сместуваат на 48,3 милиони километри од Земјата. Откривањето закани од објекти блиску до Земјата кои би можеле да предизвикаат сериозна штета е примарен фокус на НАСА и други такви организации ширум светот.