Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Филипче: Бројки како вчерашните и денешните очекуваме и во следните неколку дена

Министерот за здравство, Венко Филипче, вели дека се очекува бројката на новодијагностицирани од Ковид-19 и во следниве 2-3 дена да биде слична како денешната и вчерешната.

Тој вели дека евентуално во текот на викендот може да се намали бројот на новозаразени. Како пример Филипче ја наведе општината Сарај, каде што во последниот период имаше зголемување на бројот на заразени, а сега, по исцпрувањето на сите контакти, во изминатите 24 часа се дијагностицирани само двајца.

Истото, вели Филипче, се очекува да се случи и во Штип, во петте конфекциски фрабрики, кои ќе бидат затворени до наредниот понеделник, а во тој период треба да бидат тестирани сите 600 луѓе, вработени во тие институции.

Во текот на вчерашниот ден беа регистрирани 62 новозаразени и два смртни случаја. Денеска црниот биланс се зголеми со 7 починати, а забележани се и 89 случаи на инфекција.