Аспарагусот го прави ова јадење посебно. Неговиот лесен вкус одлично оди со риба како лосос!
Состојки:
1 кг зелен аспарагус
сол
4 филети лосос (од по 200 гр)
бибер
2 лажици масло
100 гр путер
30 гр сечкани бадеми
1 лимон
Начин на подготовка:
Излупете го аспарагусот во долниот дел на стеблата. Отсечете ги дрвенестите краеви и гответе во посолена вода 10 минути. Исцедете и оставете на топло место.
Посолете го лососот, побиберете и пржете на масло од секоја страна по 4 минути.
Растопете путер, додајте бадеми и пропржете ги. Измијте го лимонот и изрендајте ја кората. Исцедете го сокот, па заедно со кората додајте го во путерот и бадемите, посолете и побиберете. Со тоа прелијте го лососот и послужете го аспарагус.
Добар апетит!