Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Свет

Гутереш: На „COP27“ мора да се надмине проблемот со недостигот на доверба

Преговарачите на климатскиот самит „COP27“ во Египет мора да го надминат недостигот на доверба меѓу богатите и сиромашните нации за да постигнат договор за спас на светот од најлошото глобално затоплување, изјави денеска генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш.

„Се наоѓаме во клучен момент од преговорите“, рече тој, додека крајниот рок за постигнување договор на двонеделната конференција се наближува во петок.

Гутереш истакна дека глобалните емисии се на највисоко ниво во историјата и растат.

„Климатските влијанија ги уништуваат економиите и општествата и растот. Знаеме што треба да направиме и имаме алатки и ресурси за да го направиме тоа“ – рече тој.

Неговиот говор имаше за цел да ги собере преговарачите кои не можат да се договорат дали да создадат фонд за компензација на сиромашните нации за климатската штета што веќе се случува.

Богатите нации, вклучително и САД, се противат на создавање нов фонд за загуби и штети за поддршка на земјите во развој опустошени од климатските промени, плашејќи се дека тоа би можело да ги изложи на неограничена одговорност за нивниот историски придонес во емисиите на стакленички гасови.

„Јасно е дека постои проблем со довербата меѓу северот и југот, како и меѓу развиените и економиите во развој. Не е време да се покажува со прст“, рече Гутереш.