Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Отстранети 9,6 милиони објави на Фејсбук со говор на омраза

Компанијата Фејсбук информира за драстично зголемување на бројот на отстранети постови што промовираат насилство и говор на омраза, што сега се припишуваат на подобрувањата во технологијата за автоматско препознавање на текст и слика.

Според „Гардијан“, најголемата светска компанија за социјални медиуми тврди дека во првиот квартал од годината отстранила околу 4,7 милиони објавувања поврзани со организирани групи кои промовираат омраза, споредено со 1,6 милиони што биле отстранети во претходниот квартал. Во првиот квартал биле отстранети 9,6 милиони објави на Фејсбук што содржеле говор на омраза, наспроти 5,7 милиони во последниот квартал од минатата година.

спонзорирано: