26.8 C
Скопје
13. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Дали нешто се сменило? – Она што пред 2.000 години го напишал ЦИЦЕРОН е изненадувачко!

Цицерон се смета за еден од најголемите умови на антички Рим. Тој ги запозна Римјаните со најважните филозофски учења, создавајќи го латинскиот филозофски речник.

Но, според она што го пишувал за човековиот карактер пред 2.000 години делува дека бил видовит или дека премногу добро ја познавал психологијата.

Неверојатно, но вистинито – вака Цицерон ја опишал состојбата во тогашното општество. Проценете сами дали нешто се сменило.

1. Сиромавиот работи

2. Богатиот го искористува првиот

3. Војникот ги брани двајцата

4. Даночникот плаќа за сите тројца

5. Скитникот се одмара за претходните четворица

6. Пијаницата пие за сите петмина

7. Банкарот ги краде сите шестмина

8. Адвокатот ги раскарува претходните седуммина

9. Лекарот ги убива сите осуммина

10. Гробарот ги закопува сите деветмина

11. Политичарот живее на сметка на овие десетмина

Спонзорирано: