Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Свет

Пенов: Преку успешно имплементирање на ИПА-инструментот за прекугранична соработка се презентира и зрелоста на земјите од регионот за интегрирање во ЕУ

Спроведувањето на програмите за прекугранична соработка со финансиска поддршка од ИПА-инструментот на Европската Унија е најдобриот начин за учење на правилата на ЕУ за управување со јавните финансии и за спроведување проекти, рече министерот за локална самоуправа, Ристо Пенов, на 9. форум за прекугранична соработка на земјите од регионот.

„Ја поздравувам оваа пракса на Европската комисија за организирање регионален форум за прекугранична соработка затоа што преку споделување на добрите примери, но и на лошите искуства, најбргу се учи и се коригираат работите. Исто така, сакам да ја истакнам континуираната финансиска поддршка од Европската Унија преку ИПА-инструментот за прекугранична соработка, која е многу важна за државата, за општините, за институциите и за граѓанските организации.

Затоа е важно сите учесници во процесот на спроведување да изградат капацитети и да работат транспарентно и отчетно.

„Во вториот програмски период, во рамките на трите програми за прекугранична соработка на Северна Македонија со Албанија, со Косово и со Србија, во просек се имплементирани или се во фаза на спроведување 50 заеднички проекти. Сè уште процесот на спроведување на програмите не е затворен, но тенденциите покажуваат дека реализацијата на ИПА-средствата ќе биде над 90 %. Тоа значи и речиси целосна искористеност на буџетската поддршка од 15 % за кофинансирање на проектите“, рече тој.

Пенов очекува во третиот програмски период Министерството за локална самоуправа да финансира проекти што ќе бидат одржливи и навистина корисни за граѓаните. За таа цел, планираме со поддршка на Делегацијата на ЕУ да организираме и посебни обуки.