Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+Свет

Децата учат да идентификуваат лажни вести во самото училиште во Финска

Низ училиштата во Финска, децата може да се видат како разговараат за вести во групи. Може да се види како зборуваат за намерата на вестите и написите, како и под кои околности се напишани. Во Финска, наставниците секојдневно им даваат вакви задачи на училишните деца, со мислење дека само затоа што приказната или содржината е добра, тоа не значи дека е вистина. Целта на ваквите задачи е да им се помогне на децата да идентификуваат лажни вести.

Во последното истражување спроведено од бугарскиот Институт отворено општество, Финска се најде на првата позиција од 41 европска земја во преземањето строги мерки против лажните вести. Овој успех не е постигнат само со најдобриот систем на образование, туку и поради напорната работа за учење на учениците за лажни вести. Во Финска, медиумската писменост е дел од националната основна наставна програма која започнува во предучилишна возраст.

Финска го има најдобриот образовен систем во светот, бесплатното високо образование, а довербата на луѓето во владата е многу висока. 54 крори луѓе зборуваат фински во земјата, па дури и ако некој аутсајдер пишува невистини, во таква ситуација тие лесно можат да бидат фатени поради граматички грешки и погрешна синтакса.