Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Uncategorized

Албанската младина има најнизок расположлив приход во Европа, додека миграцискиот спор продолжува

Една од причините за масовниот егзодус на албанската младина би можела да биде поврзана со тоа што тие имаат најниско ниво на расположлив приход во Европа, покажуваат новите податоци објавени од Евростат.

Податоците објавени од Европската агенција за податоци го разгледаа стандардот за куповна моќ на европските граѓани (ППС), мерени според просечниот еквивалентен расположлив приход. Во 2021 година, просечниот расположлив приход во ЕУ беше 18.019 по жител во ЕУ, достигнувајќи максимум од 32.132 во Луксембург и само 4.385 во Албанија.

Оваа бројка е еднаква на околу 26% од просекот на ЕУ и се претвора во приближно 2.594 евра или 299.000 албански леки годишно.

На Западен Балкан, сите земји ја надминаа Албанија, вклучително и Северна Македонија со 5.421 PPS, Србија со 6.410 и Црна Гора со 6.050 PPS.

Бројките се постигнуваат со пресметување на целиот паричен приход во домаќинството минус даноците и социјалните придонеси, големината и составот на семејството, а потоа се дели со бројот на еквивалентни возрасни лица и се доаѓа до износот на расположливиот приход за секое лице.

Околу 1,4 милиони Албанци ја напуштиле земјата од крајот на комунизмот во 1991 година, а 700.000 ја напуштиле во последната деценија. Во текот на летото и есента, бројот на Албанци кои со чамци го преминаа Каналот кон ОК и потоа бараа азил се зголеми, што предизвика остар одговор од британската влада.

Тие ветија дека ќе ги спречат оние што ги сметаат за лажни барања за азил, и покрај високата историска стапка на одобрување за таквите барања.

Во текот на викендот, албанската министерка за надворешни работи Олта Џачка го изрази својот бес на јазикот што го користи британскиот конзервативен министер за имиграција Роберт Џенрик, кој рече дека владата работи на „пронаоѓање на Албанците, приведување, одведување на аеродромот и враќање на Тирана“ за „играње на системот“ и вклучување на „опасни криминалци“. Тој рече дека ова ќе ги „одржи нашите заедници безбедни“ со „извлекување на опасните криминалци од земјата“.

Џачка на Твитер напиша дека е „шокирана без зборови кога слуша како државен министер задолжен за имиграција користи таков јазик за некои мизерни гласови“.

„Вербален линч на цела нација на јазик што звучи како министерот да прогласи отворена сезона за #Албанците само неколку недели по заедничкото соопштение на премиерите на Обединетото Кралство и Албанците ја пофалија улогата на #албанската дијаспора во #Велика Британија и нејзиниот значаен придонес во културата, економијата и општеството на двете земји. Срамно издвојување на заедница од министер на голема демократија што враќа ужасни спомени со неподнослива бруталност!“

Коментарите на Џенрик доаѓаат по бесот поради министерката за внатрешни работи, Суела Браверман, која ги нарече Албанците кои доаѓаат во ОК како „инвазија“ и сугерираше дека сите тие се криминалци.

Остро реагираше премиерот Еди Рама, кој ја повика Конзервативната партија да не ја користи ситуацијата само за да добие гласови во време кога страдаат на гласачките места, пишува Еуроактив.