Centar.mk – Дознај сѐ!
Centar Македонија

Маричиќ: Ќе се попишат и некои државјани што се надвор за да го следиме трендот на исселување

„Сосема е валидно за држава која со години го има исселувањето како феномен да сака да знае колкумина сме тука, колкумина живееме во државата, но и да знаеме колкумина заминале, односно каков е трендот на исселување по градови, за да можеме да интервенираме и да можеме да креираме политики по одредени места и региони. Ако ние имаме вистинска желба да ги добиеме точните резултати на тоа колку имаме резиденти дома, и колку се нерезидентни, тогаш се ќе биде во ред. Се е до тоа колку сакаме да имаме веродостојни податоци.“- изјави министерот за правда Бојан Маричиќ во вестите на Канал 5.

Објасни дека целиот процес ќе заврши со парафирање со потписите на двајцата директори во Заводот за статистика за да нема никаков сомнеж околу идни проблематизирања на резултатите, односно на целиот процес со пописот.

„Нам ни треба попис за да бидеме нормално држава. Двајцата директори се искусни и професионални и двојниот потпис на крајот е само гаранција за непроблематизирање на пописот“- истакна Маричиќ.