Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Во Русија годинава откриени речиси 80 меѓународни терористички организации

Pixabay

Речиси 78 меѓународни ќелии на терористички организации се откриени во Русија годинава во сите федерални области, изјави директорот на руската Федерална служба за безбедност (ФСБ) и раководител на Националната комисија за борба против тероризмот, Александар Бортников, пренесува ТАСС.

„Безбедносните агенции и силите за спроведување на законот ја спречија активноста на 78 тајни ќелии на меѓународните терористички организации, чии членови планираа терористички напад врз социјалните установи, напади врз персоналот за спроведување на законот и други злосторства поврзани со тероризам. Нивната активност беше пријавена во сите федерални окрузи“, рече Бортников на годишниот состанок на НАЦ и Сојузниот оперативен штаб.

И покрај тековните напори и успешните операции за спречување на овие криминални дела, меѓународните терористички организации, додаде тој, сè уште претставуваат голема закана.