Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Револуционерна мерка на Владата: Државна пензија за сите граѓани на Северна Македонија – еве колку ќе изнесува и како ќе функционира оваа мерка

Секој ќе има пензија од државата.

Сите жени кои ќе наполнат 62 години и сите мажи кои ќе наполнат 64 години, а не ги остваруваат условите за старосна пензија, ќе добиваат државна социјална пензија, вети СДСМ во својата предизборна кампања.

Право на државната пензија ќе имаат граѓаните кои во последните 20 години живеле во Македонија.

Државната социјална пензија на почетокот ќе биде во висина од 40% од просечната старосна пензија.

Граѓаните над 65 години независно дали ги исполниле условите за пензија или не учествувале во градењето на нашето општество и секој од нив заслужува да имаат достоинствена старост.

Законот со сигурност ќе биде донесен во текот на овој месец дознава Centar.mk, со оглед дека е веќе ставен во Собраниска процедура.

Во тренд…