ЛЕСЕН РУЧЕК: Француски печен компир со прелив

Испечете вкусни компири на француски начин…

Состојки:

750 гр млади компири
2 лажици маслиново масло
сол
бибер
Состојки за прелив:

1 чешне лук
70 мл маслиново масло
2 лажици сенф
2 лажици јаболков оцет
1 лажица шеќер
2 лажици крупно сечкан свеж магдонос
сол
бибер
Начин на подготовка:

Измијте ги компирите и исечкајте ги на половина, ако се однесува на помали компирчиња, а доколку имате поголеми пресечете ги на четвртини. Внимавајте да бидат од прилика со иста големина. Печете ги компирите во загреана рерна на 220 степени околу 20-30 минути додека не добијат златна боја.

Додека компирите се печат, направете прелив од сенф, ситно сечакн лук, масло, шеќер и јаболков оцет, така што сè ќе ставите во еден сад и ќе измешате додека не добиете изедначена смеса.

Печените компири ставете ги во сад за сервирање, прелијте ги со преливот, посипете со крупно сечкан свеж магдонос.

Добар апетит!