Тортата Бел ангел подгответе ја за специјални прилики…
Состојки за кора:
15 белки
15 лажици шеќер
15 лажици сечкани ореви
6 лажици мелени ореви
3 лажици брашно
Состојки за фил:
300 гр мелени ореви
2 дл сок од портокал
100 гр чоколадо
15 жолчки
15 лажици шеќер
1 кесичка ванилин шеќер
375 гр путер
3 банани
1/2 лимон
200 гр шлаг крем во прав
3 дл мелко
Состојки за украсување:
300 гр шлаг крем во прав
4,5 дл газирана вода
Начин на подготовка:
Разматете 5 белки со 5 лажици шеќер, додајте 5 лажици сечкани ореви, 2 лажици мелени ореви и 1 лажица брашно. Ова е мера за една кора, а вкупно треба да испечете три.
За филот, измешајте ореви и сок од портокал, додајте 100 гр растопено чоколадо и оставете да се излади. Разматете жолчки со 15 лажици шеќер и ванила, гответе на пареа па изладете и додајте ги во разматен путер. Разматете пенасто, па додајте сечкани банани прелиени со сок од лимон. Соединете ги бананите, филот од ореви и филот од жолчки.
За другиот фил, разаматете шлаг крем во прав со млеко.
За украсување на тортата разматете 300 гр шлаг со 4,5 дл газирана вода.
Формирајте ја тортата и украсете со шлаг.
Уживајте!