17.8 C
Скопје
23. септември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Архива
СВЕТ

„Загадената вода ќе стигне секаде“: По поплавите во Хрватска активирана е еколошка бомба

Големите поплави што ги погодија општините покрај реката Драва во Хрватска, активираа „еколошка темпирана бомба“ во форма на поранешна перална за вагони во Ботово, село во близина на Копривница. Се наведува дека постои шанса да не е загадено само околното езеро, туку и бројни бунари и речни полиња.

Особено драматично е во Ботово, „веројатно најзагадената почва во Хрватска“, а дали оваа еколошка бомба експлодира за време на неодамнешните поплави ќе се знае откако Институтот за јавно здравје ќе спроведе земање мостри од вода и почва.

Почвата сега е натопена со огромни количества нафтени деривати и некои хемикалии при испуштањето на Драва од коритото, потврди градоначалникот на општина Леград, Иван Саболиќ, уште во времето кога поставуваше насипи за зајаци долж Содерица.

– Дел од алиштата е под вода. Ова е уште еден од ужасите што ни се случуваат во моментов. Тоа што Загреб го игнорираше проблемот што постојано го посочуваме повеќе од една деценија се исплатеше – рече Саболиќ.

Се поставува прашањето, каде ќе заврши сета оваа отруена вода и дали Содерица ќе ја претвори во мртво езеро? Директорката на жупанискиот Завод за јавно здравје, Драженка Вадла, даде делумен одговор.

– Загадената вода од поранешната автоперална ќе стигне насекаде, а само анализата на водата ќе ја покаже вистинската состојба – одговори Вадла, пишува Подравски лист.