22.8 C
Скопје
25. септември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
НАУКА

Научниците збунети: Откриени „џиновски планини“ во внатрешноста на нашата планета?

Монт Еверест можеби е највисокиот врв на планетата Земја, но Би-Би-Си известува дека има неверојатно високи планини длабоко во нашата планета – и научниците се збунети за потеклото на овие геолошки чуда.

Овие огромни закопани планински масиви, наречени „зони со ултра ниска брзина“ (ULVZ), се наоѓаат на границата на јадрото и обвивката во внатрешноста на Земјата, на околу 4.500 километри длабочина.

Некои можеби се „4,5 пати повисоки од Еверест“, велат научниците, велејќи дека биле целосно скриени додека не биле откриени од сеизмичките податоци од земјотресот.

„Најдовме докази за ULVZ насекаде“, изјави за Би-Би-Си геологот од Универзитетот во Алабама, Саманта Хансен.

Научниците шпекулираа дека овие структури би можеле да бидат остатоци од древната океанска кора која била турната длабоко во внатрешноста на Земјата или делови од мантија кои биле прегреани од екстремно жешкото јадро на планетата. Иако сè уште не сме сигурни што се тие, овие планински венци може да понудат вредни нови индиции за движењето и потиснувањето на тектонските плочи додека се движат од Земјината кора во длабоката обвивка.

Тим научници, предводени од Хансен, ги проучуваат овие ULVZ користејќи сеизмолошки станици на Антарктикот. Најјужниот континент е интересно место за проучување на овие скриени планини-чудовишта бидејќи тие се далеку од какви било „дамки“ или тектонски плочи што се поместеле или паднале. Но, бидејќи тие беа откриени и под Антарктикот, Хансен нагласи дека овие огромни врвови сега можат да се најдат низ целата планета, што е во спротивност со идејата дека овие високи подземни врвови некогаш биле дното на древните океани.

„Сеизмичките студии, како и нашите, даваат слика за внатрешната структура на нашата планета со најголема резолуција“, рече Хансен, „и откриваме дека оваа структура е многу посложена отколку што се мислеше досега“.