Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Свет

Водачот на „шкаљарскиот клан“, кој имаше лажен македонски пасош убиен во Истанбул

Како што неофицијално дознава „Новости“, вечерва во Истанбул е убиен Јовица Вукотиќ, човек кој важеше за водач на „шкаљарскиот клан“. Убиството се случило околу 20 часот.

Вукотиќ беше во бегство, а црногорските правосудни органи по него распишаа потерница пред една година.

Јован Јовица Вукотиќ од Котор, кој според полициските досиеја е водач на „Шкалјарскиот клан“ е осомничен дека е организатор на групата што планирала да ги убие Вељко Беливук и Марко Миљковиќ, кои се дел од противничкиот „кавачки клан“, кој неколку пати се обиделе да го убијат.

Криминалната организација, наводно предводена од Вукотиќ, имала специјални организирани групи за набавка на експлозиви, возила и пловни средства.

Специјалното државно обвинителство (СДТ) го обвинува дека во ноември и декември 2020 година формирал криминална организација за ликвидација на водачите на кавачки клан, Слободан Кашчелан и Радој Звицер. Тие ликвидации наводно ги „нарачал“ преку шифрираната Sky ECC апликација.

Инспекторите потсетуваат дека почетоците на кланот Шкалјар датираат од 2008 година и дека до крајот на 2014 година, браќата Вукотиќ заедно со екипата која во последните осум години е препознаена како организирана криминална група „Кавачки клан“ дејствуваше како единствен криминален тим од Котор.

Оперативците забележале дека Шкаљарите тесно соработуваат со пет организирани криминални групи од Црна Гора и регионот, односно со кланови чии водачи се Лука Бојовиќ, Филип Кориќ, Саша Борета, Јово Ѓуровиќ и Милан Вујовиќ.

Во досиејата биле запишани повеќе од 200 членови на кланот, а на тој список имало десетици жени – главно сопруги, ќерки, мајки, сестри, девојки, куми, пријатели, роднини… машки членови на организираната криминална група“. Шкалјари“. Забележано е дека нивната главна дејност е шверцот на кокаин, а прецизно е скицирана хиерархиската поделеност во кланот, нивната финансиска моќ, корумпираната мрежа и криминалните активности.

Интересно е дека Вукотиќ бил дел од над 200 криминалци кои добија македонска патна исправа, а убиениот ја користел неколку месеци во 2018 година, а во која имало негова фотографија, но со име Ѓорѓија Андонов.