Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Русија во ноември го гаси интернетот за да го тестира „Рунет“?

Руската влада се подготвува повторно да ја тестира сопствената верзија на интернет, изолирана од другите мрежи и нации, чие тестирање треба да почне во ноември, пренесуваат руските медиуми.

Русија сака да се одбрани од сајбер-напади поради што нејзините експерти дизајнираа систем за заштита на сопствените компјутерски системи, кој им овозможува на Русите да функционираат онлајн и без пристап до „Ворлд вајд веб“.

Сепак, критичарите велат дека ова е само начин на кој Русија сака да ги изолира своите граѓани од светот околу нив и неговите влијанија.

Русија и претходно најавуваше дека планира да тестира свој интернет.

Тоа беше најавено во февруари годинава, но не се случи.

Според информациите од порталот „Д-Русија“, тестирањето на изолираната мрежа ќе почне по 1 ноември и ќе се повторува барем еднаш годишно.

Се верува дека руската влада ја гледа зависноста од ИТ-секторот на Западот како своја слабост, која други нации може да ја искористат против земјата.

Изолацијата на руската интернет-инфраструктура, која честопати се нарекува „Рунет“, е придружена и од легислатива што ги ограничува руските граѓани да пристапуваат до одредени интернет-страници./Makfax