20.8 C
Скопје
7. мај 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНА

Гурмански батаци – отсега само вака ќе ги правите!

Еве идеја за прекрасен ручек – гурмански батаци со сирење…

Состојки:

15 гр путер
1 чешне лук
3 лажици сечкан магдонос
125 гр сремско сирење
4 лажици пармезан
3 лажици презла
12 пилешки батаци
бибер
сол
Начин на подготовка:

Во тенџере ставете путер, загрејте го и на него пржете го лукот околу 1 минута.

Тргнете го од оган, додајте сремско сирење, пармезан и магдонос и сè добро измешајте.

Внимателно оделете ја кожата од батаците. Посолете го и побиберете го месото, а потоа помеѓу кожата и месото на скеој батак ставете лажица фил од секоја страна.

Наредете ги батаците во намастен огноотпорен сад и печете 45 минути на температура од 195 степени.

Добар апетит!