Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Еве зошто не треба да ја фрлате кората од портокал

Докажано е дека кората од портокал има повеќе ефект на подобрување на здравјето отколку самиот плод на ова овошје.

Содржи повеќе калциум, дури два пати повеќе отколку јадрото и со тоа ги зајакнува коските. Исто така, поради високата содржина фалавоноиди, кората на ова медитеранско овошје го регулира крвниот притисок и го намалува лошиот холестерол.

Исто така, поради споменатиот антиоксиданс, многу е делотворна во первенција од канцер.

Богата со витамин Ц, кората од портокал е една од најздравите намирници кои ги фрламе.

Бидејќи вкусот не е сладок колку и самиот плод, можете да ја користите рендана во салати, дури и да подготвувате чај.

Во тренд…