Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Свет

Сопруг ја спречувал сопругата да се тушира, ѝ било дозволено да користи два листа тоалетна хартија, ја терал да штеди

Дозволено ѝ било да се тушира ​​само еднаш неделно, смеела да користи многу малку тоалетна хартија, а водата морала да ја складира во мијалникот што го користела за миење на лицето. Ова се само некои од апсурдните ситуации што ги доживеала една жена од Болоња под притисок на нејзини сопругот, кој ги надгледувал сите трошоци на нивното домаќинство, пишува „Ла Стампа“.

Штедењето за него било вистинска опсесија, пренесува медиумот. Но, кога ќе се наметне екстремно штедење на сопругата или на друг член на семејството, тоа може да се претвори во кривично дело – злоупотреба. Така одлучил Врховниот суд, кој ја потврдил казната на насилниот сопруг бидејќи со години ја терал сопругата да штеди во домаќинството, пренесува „Нови лист“.

Според судиите, маж, кој живеел во Болоња, кој бил многу скржав, ја угнетувал својата сопруга опсесивно контролирајќи ја. Судиите истакнаа и дека семејството не било во финансиски тешкотии бидејќи и двајцата сопружници имале работа и плата. И покрај тоа, мажот ѝ наметнал на сопругата начин на живеење, кој подразбира жртви и ограничувања, дури и кога е во прашање секојдневното водење на домаќинството.

За време на пазарењето, жената не смеела да купува брендирани производи, туку само оние „на распродажба, кои важеле за покуќнина и облека“. Строгите правила се однесувале и на „семејниот живот и интимната грижа“. Жената признала дека ѝ било дозволено да користи „само два листа тоалетна хартија, во мијалникот требало да ја зачува водата со која го миела лицето за повторна употреба, а ѝ било дозволено да се тушира ​​само еднаш неделно. Покрај тоа, нејзиниот сопруг наредил да користи само лажица или виљушка и по една чинија за оброк.

Наспроти обвинувањата на жената, и нејзиниот сопруг ја обвинил дека постојано ги крши правилата и ја нарекол расипничка. Според судијата, тој воспоставил „атмосфера на угнетување“ во куќата. Во пресудата судиите на Врховниот суд објаснуваат дека неговото „однесување било проследено со особено болни методи на контрола по што жената била принудена да ги фрла сметките од продавницата, да ја крие купената стока, да ги остава купените продукти кај своите родители, ги молела пријателите да му кажуваат на нејзиниот сопруг дека ѝ дале подарок од она што таа навистина го купила“.

Во една пригода, според написите, сопругата ја фрлила искористената кујнска хартија во корпата за отпадоци, но сопругот ја извадил и ѝ рекол дека хартијата сè уште е употреблива и дека може дури и да се подели на десет парчиња, пишува Ил месаџеро“ .

Пријателите на жената и татко ѝ сведочеле на суд и рекле дека за време на заедничкиот живот со сопругот, насмеаната и здрава жена се изолирала и ја изгубила независноста и почнала да страда од психички проблеми.