17.8 C
Скопје
1. мај 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СВЕТ

ЕУ дозволува уште два инсекти да се користат во човечката исхрана

Замрзнат, сушен или во прав: отсега штурците може да се користат и како храна во ЕУ. Што точно е дозволено, кои се придобивките од инсектите во исхраната, што е со алергиите – А колку Европејците се подготвени да јадат инсекти?, анализираат медиумите во регионот.

Во Европската унија, продажбата на делумно обезмастениот прав од домашен штурец (Acheta domesticus) е дозволена од крајот на јануари 2023 година. Според законот, тоа засега е дозволено само на виетнамската фирма „Cricket One“. По анализата на научните студии, инсектот познат како домашен штурец претходно беше вклучен во листата на нови намирници во ЕУ, што мора да се прави со секоја нова храна. Ларвите на сјајната црна пченична мувла (Alphitobius diaperinus) сега можат да се преработат за човечка исхрана во ЕУ.

Слични правила, како што е наведено во написите, постоеја некое време за скакулците мигранти (Locusta migratoria) и ларвите на жолтите црви (Tenebrio molitor). Според тоа, како што се анализира во извештаите, во Европската унија четири видови инсекти се дозволени за консумирање, а барањата за уште осум чекаат одобрение.

Сепак, како што стои во написите, останува да се види дали и колку брзо ваквите производи ќе станат популарни. Досега, храната за инсекти беше „навистина многу, многу мал пазар“, објаснува Армин Валет од Центарот за советување на потрошувачи во Хамбург. Во Германија моментално се достапни само неколку производи со мала количина на инсекти – како што се некои специјални слатки или тестенини. Денот кога прашокот од инсекти ќе се меша во бисквити или брашно е сè уште „навистина далеку“, вели Валет.

Според извештајот (2020) на Европската организација на потрошувачи, која е делумно финансирана од ЕУ, огромното мнозинство луѓе во ЕУ не сакаат да го менуваат месото за инсекти – поточно, три четвртини не сакаат, а уште 13 проценти не се сигурни. Во Германија, 80 отсто од луѓето велат дека се згрозени од идејата да јадат инсекти, според извештајот од 2022 година на германската агенција за животна средина „UBA“.

„Одвратноста се смета за најголема бариера за воведувањето на инсекти на западниот пазар на храна“, пишуваат авторите. Студијата објавена во декември покажа дека луѓето се поподготвени да јадат инсекти откако им биле објаснети еколошките придобивки.

Спонзорирано: