Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Паника во Кашмир по предупредувањето за можни напади

Повеќе илјади луѓе почнаа да го напуштаат Кашмир, спорниот регион под контрола на Индија, по предупредувањето на локалните власти за можни напади на екстемисти.

Локалната влада го откажа хиндуистичкиот аџилак и ги повика верниците и туристите да се вратат дома. Индија претходно соопшти дека убила најмалку пет екстремисти кои се обиделе да ги нападнат нејзините војници.

Индиските безбедносни сили соопштија дека имаат доказ за планирање на напади на пакистанските екстремисти.

Од друга страна, пакистанската влада соопшти дека е загрижена поради ситуацијата во Кашмир, додавајќи дека ги отфрла индиските претпоставки за евентуални напади.

спонзорирано: