Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Австралија го укинува данокот на тампони

Австралија ќе го укине контроверзниот данок на промет на женските хигиенски производи, рече благајникот Џош Фрајденберг, најавувајќи го потегот за кој се смета дека е обид на владата од десниот центар да го привлече женскиот дел од гласачите пред изборите во мај.

Производите како што се кондоми и средства за заштита од сонце се ослободени 10 отсто од данокот на стоки и услуги со кој се опфатени сите други производи што се продаваат во Австралија во текот на изминатите 20 години, вклучувајќи ги и производите за хигиена на жените.

Фрајденберг рече дека данокот ќе биде укинат на 1 јануари 2019 година, по одобрувањето на австралиските државни и локални законодавни тела.

Во тренд…