18 C
Скопје
26. февруари 2021
Centar.mk – Дознај сѐ!
Наука

Британија ја зголемува вселенската одбрана, ќе ги напаѓа сателитските антени

Британскиот министер за одбрана, Гевин Вилијамсон изјави дека ќе бидат зголемени воените ресурси наменети за вселенска одбрана поради зголемени закани.

Британската војска ќе преземе контрола на британските воени операции во вселената во рамки на првата стратегија на вселенската одбрана, рекол Вилијамсон и додал дека ќе биде зголемен бројот на војници во вселенскиот сектор, кој треба да биде повеќе од 600 во наредните пет години.

„Треба да бидеме подготвени за спречување и пружање одговор на се поголемите закани кои се појавуваат во вселената, а влијаат на нашиот секојдневен живот“ додал британскиот министер.

Вилијамсон, како закани ги навел нарушувањата кои ги создаваат радиодифузните сателитски антени на населението над воените навигациски сателитски системи, како и нарушувањата на врските од мобилните телефони и интернетот.