28.8 C
Скопје
27. септември 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Мозаик ТОП ВЕСТИ

Крошните живот значат: Дури и едно дрво помага да се разладат градските улици

Сенка – најубавото место за разладување во текот на жешките, летни денови.

Под дрвјата, температурите можат значително да паднат, како заради сенката од крошните, така и заради студената ‘пот’ што ја оставаат нивните лисја.

Според новото истражување, дури и само едно дрво може да создаде поудобна микроклима.

Кога истражувачите паркирале автомобили со температурни сензори под сенката на расштркани дрвја околу Вашингтон, забележале значителен ефект на ладење. За време на еден топол ден и ноќ, тимот собра повеќе од 70.000 отчитувања на температурата на воздухот во различни поставувања низ градот.

Откриле дека, во споредба со улиците без дрвја, оние што имале мали крошни, навечер биле „посвежи“!

Дури и кога сонцето целосно заоѓа, населбите во дрвјата бележат пониски температури во текот на целата ноќ.

„Постојат многу добри причини за садење дрвја, но нашата студија покажува дека не треба да ја потценуваме улогата што можат да ја играат одделни дрвја во ублажувањето на топлината во урбаните области“, вели научникот Мајкл Алонзо од Американскиот универзитет.

„Градските планери можат да ги користат малите простори што изобилуваат во урбаните области за да засадат одделни дрвја.

За дрвјата е познато дека ги ладат жителите на градовите и градските згради, дејствувајќи како климатизери.

Во попладневните часови, авторите на оваа студија открија дека крошна на пошумениот парк ја лади областа за дури 1,8 ° C, што е повеќе од претходните проценки.

Индивидуалните дрвја немаа толку многу ефект, но навечер тие индивидуални дрвја направија разлика. Во студијата, 15 метри високо дрво ќе фрли сенка на површина од 14 метри попладне. До вечер, сенката на тоа дрво се зголеми на површина од 56 стапки. Дури и по зајдисонце, кога врвовите на дрвјата зафатија само околу 20 проценти од површината, тимот забележа ефект на ладење.

Во лето, урбаните области без многу зеленило можат да се претворат во т.н. „Термални острови“ и зголемувањето на температурите како резултат на климатските промени ќе им отежне на жителите на градовите да најдат помош.

„Вечерните часови веќе не се повеќе одмор од топлината, како што беше порано“, вели Алонзо.

„Дрвјата му помагаат на градот да се разлади навечер и тоа е важно за здравјето на луѓето“.

Засадувањето дрвја е начин да им се обезбеди на овие популации доволно засенчена површина, па дури и кога нема простор за шума, новите откритија сугерираат дека дури и едно дрво може да помогне.

Можеби ќе ве интересира

Одземени 5 возила со бесправно исечени дрва во штипско

M T

Во пожарите изгореле 442.074 метри кубни дрвна маса

M T

Приведен измамник за измами со огревни дрва

M T