Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Опасност од вклучување клима веднаш откако ќе го запалите моторот

Кога ќе седнеме во автомобил често, не размислувајќи, прво го палиме моторот и веднаш ја вклучуваме климата. Правејќи така, не размислуваме дека си правиме штата на своето здравје, но и здравјето на најблиските.

Работата е во тоа што оставајќи го автомобилот надвор, секогаш ги затвараме прозорите. Но, кога автомобилот го оставаме на ладовина во него се собираат од 400 до 800 mg бензол.

Ако сте паркирани на сонце на температура повисока од 16 C нивото на бензол може да стигне од 2000 до 4000 mg, што е за 40 пати повеќе од дозволеното ниво.

Луѓето влегуваат во автомобилот со затворени прозорци и го го вдишуваат бензолот, не знаејќи дека тој е многу штетен за бубрезите, црниот дроб и коскеното ткиво, а освен тоа тој многу тешко се исфрла од организмот.

Во прирачникот за автомобилите со клима пишува дека е препорачливо да се отворат прозорците пред да се запали климата.