Мислите дека невозможно е да направите феноменален десерт без млеко, јајца и маргарин… Се лажете!
Состојки: 1,5 шолја брашно, 1 лажичка сода бикарбона, прстофат сол, 3 лажици какао, 1 шолја шеќер, 1 лажичка оцет, 1 лажичка екстракт од ванила, 5 лажици масло, 1 шолја вода, 200 гр чоколадо
Начин на подготовка:
Во плех за печење измешајте ги сите суви состојки. Додајте оцет, масло, шеќер и екстракт од ванила, па сè добро соединете.
Печете во рерна загреана на 180 степени околу 35 минути.
За тоа време на пареа растопете чоколадо со малку масло и со него прелијте ја тортата. По желба, украсете со шлаг и со омиленото овошје.
Уживајте!