Се чини дека навиката на многумина кои го започнуваат денот со шолја кафе може да има дополнителни придобивки освен самото будење, а новото истражување кај жените вели дека може да го намали ризикот од дијабетес тип 2.
Студијата, која е спроведена во Америка, опфатила 4.522 учесници, а биле следени од 1991 до 2017 година.
Проверките се правеа на секои две до четири години за да се разгледаат различни фактори како што се начинот на живот, исхраната – вклучително и потрошувачката на кафе со кофеин и без кофеин, демографијата и болестите.
Дополнително, беа земени примероци од крв од учесници кои не се дијабетичари помеѓу 2012 и 2014 година и беа анализирани за биомаркери на метаболизмот на гликозата.
Во текот на студијата, беше откриено дека 979 учесници развиле дијабетес тип 2. Резултатите исто така покажаа дека редовното консумирање кафе со кофеин е поврзано со намален ризик од дијабетес тип 2.
Активната состојка во кафето е кофеинот, стимуланс кој може да помогне во намалувањето на нивото на шеќер во крвта.
Тоа е затоа што кофеинот ги блокира рецепторите на аденозин во мозокот, што го намалува нивото на инсулин и ја зголемува апсорпцијата на гликоза.
Истражувачите открија дека консумирањето кафе е поврзано со подобрен метаболички профил – што значи дека пиењето повеќе кафе може да го намали ризикот од развој на дијабетес тип 2 со тоа што ќе ви помогне да одржите здрава тежина и ниво на крвен притисок.
Покрај тоа што делуваат како додаток во исхраната за дијабетес, докажано е дека кафето и кофеинот имаат неколку други здравствени придобивки, вклучувајќи го и намалувањето на ризикот од Паркинсонова болест поради антиоксидантите и намалувањето на ризикот од Алцхајмерова болест поради кофеинот.
Сепак, важно е да не претерувате бидејќи пиењето повеќе од четири шолји кафе на ден всушност може да биде штетно за вашето здравје и да го зголеми ризикот од срцеви заболувања и некои видови рак.