5.8 C
Скопје
27. февруари 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Прочитајте што предвидела Баба Ванѓа за 2024 година – и дали „дојде како што треба“ со нејзините предвидувања за 2023 година.

Слепата мистика Баба Ванѓа почина во 1996 година и тврди дека нејзината способност да ја предвидува иднината наводно била „85 отсто“ точна – нејзините наводни пророчки способности го привлекле вниманието на јавноста уште во Втората светска војна.

И оттогаш таа е заслужна за предвидување на низа драматични настани, од потонувањето на подморницата Курск во 2001 година до терористичките напади од 11 септември.

Слепа уште од детството, Бугарката наводно точно ја предвидела трагедијата во Чернобил, распадот на Советскиот Сојуз и смртта на принцезата Дијана. Сепак, Баба – која даваше предвидувања за секоја година до 5079 година (таа вели дека тогаш ќе заврши светот) – не се снајде толку добро со предвидувањата за 2023 година.

Според Скај хистори, Баба Ванѓа тврдела дека оваа година Земјата ќе ја погоди разорна соларна бура – навистина се случила силна соларна бура, но не со разорни последици. Таа навести дека орбитата на Земјата ќе се промени во 2023 година и дека ќе бидеме погодени од нуклеарно биолошко оружје. Таа најави и доаѓање на вонземјани 🙂 Колку што знаеме, тоа се уште не се случило. Додуша до крајот на оваа година има уште нешто повеќе од еден месец.

А сега да видиме кои, како што тврдат, се нејзините најдобри предвидувања за 2024 година според Мирор:

1. Атентат
Баба Ванѓа наводно имал визија дека рускиот претседател (Путин) ќе биде убиен од некој од неговата земја следната година.

2. Терористички напади во Европа
Баба Ванѓа даде предвидување и за разорно оружје. Тој тврди дека „голема земја“ следната година ќе спроведе тестови или напади со биолошко оружје. Таа, исто така, предвиде дека терористите ќе извршат напад во Европа.

3. Голема економска криза
Баба Ванѓа предвиде дека следната година ќе има голема економска криза која ќе се одрази на светската економија. Таа посочи неколку фактори кои придонесуваат за тоа, како што се зголемувањето на нивото на долгот, натамошните геополитички тензии и префрлањето на економската моќ од Запад кон Исток.

4. Застрашувачки климатски настани
Таа имаше визија дека следната година ќе има ужасни временски услови и природни катастрофи. Според предвидувањата, ќе има промена во орбитата која обично се случува во подолг временски период. Меѓутоа, ако тоа се случи за краток временски период, може да предизвика проблеми, вклучително и нарушување на климата и скок на нивото на радијација.

5. Сајбер напади
Пророчицата, наводно, предвидела зголемување на сајбер нападите бидејќи напредните хакери таргетираат витална инфраструктура како што се електричните мрежи и станиците за третман на вода. Таа предвиде дека тоа ќе доведе до закана за националната безбедност.

6. Медицински достигнувања
Баба понуди позитивни вести од областа на медицината и изјави дека ќе има нови третмани за неизлечиви болести меѓу кои и Алцхајмеровата болест. Таа рече и дека во 2024 година ќе имаме лек за ракот.

7. Технолошки револуции
Видовитата имала и визија дека ќе направи големо откритие во квантното пресметување, пренесува History.co.uk. Забележано е дека квантното пресметување напредува брзо и може да ги реши проблемите побрзо од традиционалните компјутери. Ако тоа се случи следната година, вештачката интелигенција ќе се забрза уште повеќе.

И за да го завршиме ова – вреди да се знае – според поранешниот колумнист на Журнал Метро Џеф Јејтс, нема пишана евиденција за нејзините наводни предвидувања, но нејзините следбеници често објавуваат предвидувања што и се припишуваат.