Со загревање на храната во микробранова печка, во пластичен сад, го ризикувате вашето здравје, предупреди професорот од Универзитетот во Мелбурн, д-р Марк Грин.
Тој објаснува како пластичните садови се составени од пластификатори кои им даваат еластична и мека форма. Вообичаени пластификатори што ги користат производителите се бисфенол А, познат и како БПА, и фталати. Тие, исто така, често се користат во други секојдневни предмети како што се тоалети и конзервирана храна. Но, познато е дека пластификаторите влијаат на репродуктивниот процес и се поврзани со други здравствени проблеми како дијабетес, астма и дебелина.
– Пластификаторите би можеле да го намалат бројот на сперматозоиди кај мажите и бројот на јајце клетки кај жените. Стапките на спонтани абортуси се исто така зголемени со прекумерна изложеност на пластификатори, вели Грин.
Проблемот со загревањето на храната во пластичен сад е движењето на пластификаторот. Колку е поголема температурата, толку повеќе се движи пластификаторот. И колку е поголема содржината на масти во храната, како сланина или лосос, толку се поголеми шансите за растворање.
Таа потенцијална опасност поттикна некои земји да преземат акција, при што пластификаторите се забранети во некои производи во Франција, додека Европската унија ги отстрани од шишињата за бебиња. Бразил, Малезија и Кина ги презедоа истите мерки на претпазливост.
– Дамките на садовите се знак дека пластиката се стопила. Пластичните зглобови се сериозна опасност и се пронајдени во бројни производи кои би ги изненадиле потрошувачите. Може да се најдат во лименки, сметки, пластични шишиња, производи за лична нега, шампони или балсами – набројува Грин.
Околу 95 проценти од луѓето имаат мерливи нивоа на БПА во урината.