Со доаѓањето на сончевите и топли денови, започнува времето на печење на скара и уживање во свеж воздух, но дали знаевте дека секогаш кога ќе ја вклучите скарата, може да направите некои „типични“ грешки?
Според експертите, клучно е да се знае дека скара не е само печење месо додека не се изгори, и дека со скара, ако знаете што правите, можете да подготвите вкусна храна што нема вкус на јаглен…
Готвачот и експерт за одржливост Џејмс Стоубриџ ги сподели своите врвни совети и ги објасни грешките што треба да се избегнуваат кога се готви на јаглен.
Јагленсаните остатоци од последната скара ја ароматизираат храната на начин што не го сакате, па затоа чистењето секогаш треба да биде првиот чекор. Исто така, одржувањето на скарата во одлична состојба го продолжува нејзиниот животен век.
Немојте да брзате! Бидете трпеливи и почекајте јагленот или дрвото навистина да изгорат. Така ќе постигнете идеална топлина која нема да падне, а откако ќе се создаде топла скара, гори можноста за согорување на храната и ви дава многу поголема контрола на скарата.
Решетката секогаш треба да се загрева до саканата температура за печење. Ако не ја достигне оптималната температура, ризикувате да ја препечете храната. Исто така, ставањето храна на ладна скара нема да даде совршен вкус на печење и чад и потенцијално ќе создадете повеќе работа за себе бидејќи ладната скара може да предизвика лепење на храната на скарата, па затоа мора да чистите повеќе.
Зеленчукот на скара е одличен како прилог или како главно јадење. Запомнете дека зеленчукот нема маснотии во себе, а сакате малку маснотии за печење, па решението е да го посипете со маслиново масло или да го завиткате во сланина.
Никој не сака да служи или да јаде тврдо месо, но тоа за жал е доста вообичаено за време на скарата. Постојат неколку начини да се спречи ова; секогаш користете само квалитетно месо и погрижете се парчињата да се печат подолго или пократко, во зависност од големината; бидејќи ниедна маринада нема да помогне ако ги препечете.