Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Бизнис Во тренд...

Владата го усвои ребалансот на буџетот

Владата вчера на седница го утврди предлогот за изменување и дополнување на буџетот за 2020 година и донесе заклучок да го достави на усвојување до Собранието.

„Согласно финансиските показатели, проекциите покажуваат дека дефицитот во буџетот ќе изнесува 8,4% поради растот на расходната страна во која со најголем процент учествуваат мерките за ублажување на економските последици предизвикани од пандемијата со Ковид-19“, соопштија од Владата.

Приходната страна на буџетот останува непроменета, а очекуваниот дефицит ќе се покрие со задолжување на домашниот пазар.

Од Владата наведуваат дека со ребалансот на буџетот не се предвидени никакви импликации во однос на социјалните трансфери и пензии и тие ќе се исплаќаат редовно.

„Сите мерки од пакетите 1,2,3 и 4 за поддршка на економијата и граѓаните во услови на здравствено-економска криза ќе се реализираат согласно плановите до крајот на годината за ликвидност на економијата преку ликвидност на компаниите, и за зголемување на јавната потрошувачка. Со дополнително кратење на непродуктивни трошоци и со реалокација на средствата во буџетот ќе се задржи исполнувањето на обврските, како што се редовната исплата на доспеаните долгови и субвенции, особено во програмите за рурален развој, за образование, за заштита на животната средина и други еколошки проекти, како и за реализација на капиталните проекти“, соопштија од Владата.

Можеби ќе ве интересира

Заврши владината седница попладнево – Ова се сите донесени одлуки

CENTAR MKD

Владата за вечерва во 21 часот закажа седница

CENTAR MKD

Проверете дали сте на листата од речиси 300.000 граѓани кои добиваат 6.000 денари помош – Конечно списокот е ажуриран и објавен на интернет

CENTAR MKD