Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarМозаикВо тренд...

Знаци дека детето има висок коефициент на интелигенција: Внимавајте на МАЛИТЕ ДЕТАЛИ

Треба да работите со децата и тоа е должност на секој родител. Треба да се учат многу, од задоволување на нивните животни потреби до одлични математички формули, но и добро однесување меѓу луѓето.

Не е лесно, но експертите велат дека првите 7 години од животот на детето се најважни, дека треба да се посвети најмногу.

Секое дете е паметно, но има деца кои имаат натпросечна интелигенција. Според Менса, „општеството со висок коефициент на интелигенција“, постојат знаци што родителите можат да ги бараат кај децата што може да укажуваат на тоа дека нивното дете има повисок коефициент на интелигенција од просечниот. Високо интелигентните деца често ги покажуваат следниве особини:

Одлична меморија

Јасно е дека добрата меморија е важна за децата да учат и да задржат нови информации, и на училиште и дома. Всушност, според психолозите, раната меморија не е поврзана само со учењето (од градинка до факултет), туку и со донесувањето одлуки во секојдневните активности. Едно предупредување, истражувањата исто така покажуваат дека децата со повисока интелигенција се подобри во лажењето.

Вештини за рано читање

Во просек, повеќето високоинтелигентни деца почнуваат да читаат пред четиригодишна возраст, додека повеќето деца почнуваат да читаат на возраст од шест до седум години. Има многу фази на читање, а децата мора да научат да ги препознаваат и разбираат зборовите пред да почнат самостојно да читаат. Некои деца може да ја откријат радоста од читањето подоцна во животот, но штом ќе почнат да читаат, интелигентните деца често се заљубуваат во оваа активност.

Љубопитност

Љубопитноста е важна колку и интелигенцијата и е добар показател за успех. Децата кои поставуваат многу прашања покажуваат вродена желба за учење. Тие бараат можност да стекнат нови знаења каде и да се најдат и да го развијат својот ум и интелект.

Чувство за хумор

Историчарите забележале смисла за хумор кај некои од „најголемите умови“ во светот. На пример, многу од најпознатите цитати на Винстон Черчил се смешни потсмевови кои ја откриваат неговата духовитост. Не ја обесхрабрувајте смислата за хумор на вашето дете, тоа може да биде знак на величина.

Музичка способност

Истражувањата покажаа врска помеѓу музикалноста и интелигенцијата, а истражувачите веруваат дека децата имаат академска корист кога добиваат музичко образование. Сите родители треба да ги изложуваат своите деца на музика уште на рана возраст, дури и ако немаат посебен музички талент. Истражувачите веруваат дека музичкиот тренинг влијае на мозокот и ја отклучува способноста за креативно размислување.

Поставува високи стандарди

Паметните деца и успешните возрасни имаат тенденција да си постават висока граница. Тие имаат потреба да се подобрат и да бидат подобри во областите што им се важни. Овој нагон, исто така, им помага да научат нови вештини и училишни предмети најдобро што можат. Хиперфокусирањето на одредени области на интерес може да биде и знак за висок коефициент на интелигенција.

Разговорливи се со возрасните

Надарените деца често се опишуваат како „мали возрасни“ поради нивната рана зрелост, поголема свесност за тековните настани и нивната тенденција да разговараат со возрасни наместо со други деца. Особено ведро дете може да биде она што на роденденската забава разговара со возрасните наместо да си игра со другите деца. Уживањето во разговорот и разговорот на различни теми е исто така знак за интелигенција кај децата.

Дури и ако детето моментално не покажува некои од овие знаци на висок коефициент на интелигенција, тој сепак би можел да биде иден гениј. Експертите се согласуваат дека личноста е родена како гениј или се развива со текот на времето, но повеќето се согласуваат дека негувањето или позитивната средина на детето има многу врска со нивните идни способности и шансите за успех.

Можеби ќе ве интересира

За овие 3 хороскопски знаци оваа недела ќе биде најсреќна во ноември

M T

Три знаци ќе се заљубат: Овој го чека СУДБОНОСНА ЉУБОВ

M T

Среќата ги следи: ОВИЕ четири знаци до крајот на годината ќе најдат СРОДНА ДУША

M T

4 хороскопски знаци кои се најпопустливи родители: Тие ја играат улогата на „добриот полицаец“

M T

Овие хороскопски знаци се заљубуваат во физичкиот изглед, а не во срцето

M T

Три хороскопски знаци кои оставаат впечаток на силни, а всушност се многу нежни

M T