Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Македонија Во тренд...

СДСМ: Арсовска не презема ништо за надминување на енергетската криза и ги игнорира ингеренциите на Град Скопје за топлинската енергија

Соопштение на СДСМ:

Градоначалничката Данела Арсовска секојдневно покажува неспособност да ги решава проблемите на скопјани и основно непознавање на нејзините ингеренции.

Наместо конкретни мерки за помош на скопјани во време на енергетска криза и криза со топлинска енергија во Град Скопје, Арсовска не презема ништо, дури нема предвидено ниту денар во Буџетот за помош на граѓаните.

Но, затоа Арсовска постојано се иззема и бара оправдувања за нејзината неспособност и незнаење и при тоа го игнорира фактот дека Град Скопје има ингеренции врз топлинската енергија.

Арсовска, односно Град Скопје има обврска пред скопјани, но и законски обврски и надлежности во делот на енергетиката.

Поточно, Член 151 став 1 од Законот за енергетија вели дека „Заради сигурно, безбедно, непрекинато и квалитетно снабдување со топлинска енергија на потрошувачите на своите подрачја, единиците на локална самоуправа овозможуваат услови за извршување на следниве дејности:

1) Производство на топлинска енергија;

2) Дистрибуција на топлинска енергија и

3) Снабдување со топлинска енергија.

Срамно е што Арсовска и ВМРО-ДПМНЕ ги заборавија скопјани во време на криза.

Ова е крајно неодговорен, нечесен и потценувачки однос на Арсовска и ВМРО-ДПМНЕ кон Град Скопје и неговите граѓани.

Можеби ќе ве интересира

СДСМ: Нема потреба да се укочува системот со предвремени избори секоја година

M T

Каевски: СДСМ ја решава енергетската криза за разлика од градоначалниците на ВМРО-ДПМНЕ

M T

СДСМ: Додека ВМРО-ДПМНЕ напразно критикува, Владата предводена од СДСМ ја решава енергетската криза и го штити стандардот на граѓаните

M T

СДСМ: Граѓаните се уморни од избори, новата влада има мандат до 2024 година, предвремени парламентарни избори нема да има

M T

СДСМ: Владата го реши проблемот со парното, додека Арсовска ги игнорираше барањата и потребите на скопјани

M T

Јанчева: Арсовска продолжува проекти на претходниот градоначалник, нема ниту еден свој

M T