Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarМозаик

Истражувањата потврдија: Влијанието на зрачењето врз животот на пчелите постои

Бројни научни истражувања го потврдија влијанието на електромагнетното зрачење врз животот на пчелите, но некои од нив тоа го побиваат, па научниците избегнуваат да донесат дефинитивен заклучок за тоа.

Група автори во новиот број на списанието Ветеринари стејшн истакнува дека ефектите на радиофреквентното електромагнетно зрачење (RF-EMZ) врз пчелните заедници не се целосно јасни, па затоа не ја исклучува можноста пчелите да се прилагодат при кратка или долга изложеност. на тоа зрачење.

Сепак, една статија во списанието објавено од Хрватскиот ветеринарен институт од 1970 година наведува значително поголем број студии кои ги потврдуваат биолошките ефекти на RF-EMZ врз пчелите.

Некои од ефектите се дезориентација, нарушувања во однесувањето во кошницата и нарушувања на комуникацијата, намалена плодност и носивост на матицата, нарушувања во производството и репродуктивни нарушувања, оксидативен стрес и генотоксичност.

Значително слабеење на заедниците и целосно исчезнување на пчелите

Едно истражување беше спроведено на вкупно шеснаесет пчелни заедници со изложување на осум пчелни заедници на зрачење, пет заедници на зрачење со целосен интензитет и три со 50 проценти намален интензитет на зрачење, додека осум заедници не беа изложени и служеа како контролна група.

Резултатите покажаа значително поголема способност за враќање во кошниците на пчелите работници од контролната група. Од првата група, 63 отсто од пчелите се вратиле во кошниците, наспроти 49 отсто од пчелите кои биле изложени на ЕМЗ.

Друго истражување покажа дека секојдневното десетминутно изложување на пчелни колонии во текот на десет дена предизвикува исчезнување на собирачките пчели од заедницата, односно нивно тешко и подолго враќање во кошницата како резултат на дезориентираност.

Исто така, истражувањето покажало значително помал број на излези и влегувања на работници во кошницата, а во врска со тоа и помала продуктивност, односно помало опрашување на растенијата и намалено производство на мед и други пчелни производи.

Една студија, која ги изложи пчелните заедници на мобилен телефон за време на разговор, забележа зголемување на фреквенцијата на испраќање пчелни звуци 25 до 40 минути по упатувањето повик со вкупно времетраење до дванаесет часа по завршувањето на повикот. Во подетална анализа, авторот утврдил неколку различни фреквенции кои ги користеле изложените пчели.

На крајот од еден експеримент, авторите забележале значително слабеење на заедниците и конечно целосно исчезнување на возрасни пчели од кошниците изложени на ЕМЗ.

„Не е докажано“

Но, авторите на написот ги наведуваат и резултатите од истражувањата кои не покажуваат никакви значајни ефекти од овој вид зрачење врз пчелите.

Една студија покажа дека зрачењето на пчелите со RF-EMZ со фреквенција немало никакво влијание врз агресивноста и ориентацијата на пчелите, ниту врз нивната меѓусебна комуникација. Покрај горенаведените заклучоци, авторите забележуваат дека појавата на ненадејно исчезнување на коленестото вратило од кошницата не може да се поврзе со ефектите на радиофреквентното зрачење.

Исто така, во една студија, авторите покажаа дека ефектите кај ларвите зависат од физичките услови на RF-EMZ, како што се јачината на полето и модулацијата. , намалената јачина на пчелните колонии и намалената површина на вкоренети пчелни потомци.

Но, повеќето од нив забележале дека во сите пчелни заедници количината на полен и мед е намалена, стимулот за хранење е намален, што пак може да доведе до намалување на ефикасноста на опрашувањето и продуктивноста на заедницата.

Зрачењето се зголемило повеќе од 1000 пати
Истражувањето е спроведено поради фактот што употребата на безжична технологија е несомнено најголемиот и најбрзо растечки извор на загадување на животната средина од електромагнетно зрачење од антропогено потекло.

Со употребата на уреди кои користат безжична технологија, како што се мобилни или безжични телефони, уреди со поддршка за Wi-Fi или bluetooth и развојот на потребната инфраструктура, вредноста на радиофреквентното електромагнетно зрачење во фреквенцискиот опсег околу 1GHz се зголеми за речиси 1018 пати во споредба до многу ниско природно зрачење.

Значителниот пораст во развојот и примената на безжичната технологија во текот на изминатите 30 години и дефиницијата на RF-EMC како можен канцероген за луѓето, доведе до загриженост и загриженост на пошироката јавност за штетните ефекти врз луѓето, животните и растенијата. здравје, се објаснува во студијата.

Овој страв е уште поочигледен поради недостигот на знаење за штетните ефекти пред да се одобри и примени новата технологија, што е поврзано со бес на јавноста и неодобрување на воведувањето на 5G технологијата. Но, и покрај огромниот пораст на електросмогот, се чини дека општата популација, па дури и значителен број научници, не се целосно свесни за променливата вредност на природната електромагнетна средина.

Причината за ова може да биде слабото познавање на ефектите на RF-EMZ од антропогено потекло врз здравјето на луѓето и животните и недоволното разбирање на неговите ефекти врз другите природни и вештачки атмосферски компоненти, како и врз јоносферата.

Врз основа на резултатите од бројни студии, познато е дека RF-EMZ покрај топлината предизвикува и нетермички ефект, кој може да се манифестира со промени на ниво на молекулата (ДНК – рак) и на ниво на органски системи ( нервозни и имуни).

За биолошките ефекти на RF-EMZ врз животните, спроведено е истражување на широк спектар на видови од безрбетници до цицачи, се вели во текстот.

Можеби ќе ве интересира

20 годишен Американец е во кома по 20.000 убоди од пчели

M T

Истражувањата покажуваат: Луѓето фантазираат за богатство, но не се алчни

M T

Објавени нови истражувања за потеклото на коронавирусот

M T

Пчели нападнале двајца мажи во Словенија, еден починал на пат кон болница

M T