Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Македонија Во тренд...

16 и 17 октомври се денови на изборен молк

Агенцијата за аудио и аудиовизуелните медиумски услуги известувa дека од 16 октомври, заклучно со 19 часот на 17 октомври, важат правилата за изборен молк.

За време на молкот, медиумите продолжуваат да известуваат за изборниот процес, но престануваат сите облици на изборно медиумско претставување на учесниците во изборната кампања.

Според Изборниот законик, за прекршување на изборниот молк се смета емитувањето какви било информации, фотографии, аудио и аудиовизуелни материјали поврзани со или во кои учествуваат учесници во изборите, какви било облици на медиумско известување, кои се отворено или прикриено во функција на нечија кампања и може да влијаат врз одлуката на избирачите, податоци со кои се открива идентитетот на политички субјекти и/или поединци вклучени во инциденти или неправилности на денот на гласањето; како и изјави од кандидати во изборниот процес, од претставници на политички партии и од носители на функции во органите на власта.

Можеби ќе ве интересира

Никола Саркози прогласен за виновен за незаконско финансирање на изборна кампања

M T

Герасимовски: Ќе водам фер и позитивна кампања со почитување на сите учесници и противкандидати

M T

Заев претстави нова кампања против корупција: Последна дестинација за корумпираните е затворот

M T