Заедничката студија на Националниот институт за проучување на стареењето и Универзитетот Џон Хопкинс, објавена во списанието Neurochemical Research, покажа дека супстанцијата метилксантин се наоѓа во кафето, чајот и темното чоколадо (какао).
Влијае на активноста на невронската мрежа, ја одржува когнитивната функција и може да ги заштити невроните од губење на функцијата и смрт за време на мозочен удар кај животните, Алцхајмерова болест и Паркинсонова болест.-
Истата студија открива дека супстанцијата ксантин метаболит што се ослободува кога нашиот мозок го обработува кофеинот може да придонесе за корисните ефекти на кафето, чајот и какаото врз здравјето на мозокот.
Мета-анализата на 11 студии за ефектите на кафето врз здравјето на мозокот, објавена во Меѓународниот весник за хируршка онкологија, покажува дека кафето и чајот (а со тоа и какаото) не само што го намалуваат ризикот од Алцхајмерова болест, туку и го намалуваат ризикот од рак на мозокот. .
Конечно, револуционерна студија на Универзитетот Окајама покажува дека внесот на состојки на CA и CGA кафе ги стимулира антиоксидантните својства на глијалните клетки и ја спречува невродегенерацијата индуцирана од ротенон и во мозокот и во миентеричниот плексус.
Во превод, кофеинот го прави вашиот мозок пофлексибилен и поотпорен.
Истражувањата покажаа дека идеалната дневна доза кафе е околу шест до осум шолји, а најдобро е да ги консумирате пред два часот попладне за да не го нарушите сонот.
Ако тоа звучи како премногу кафе, можете да замените една или две шолји кафе со парче темно чоколадо. Не треба да се спомене дека, од други здравствени причини, треба да консумирате кафе, чај и какао без шеќер или млеко. Но, ефектот ќе продолжи да биде зголемена функција на мозокот.