22. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАМОЗАИК

ГРЕШКИ ШТО СИТЕ ГИ ПРАВИМЕ – НИКАКО не го чувајте маслото на едно место, тоа го скратува рокот на траење

Многу луѓе грешат затоа што мислат дека маслото не бара посебно внимание за складирање, но тогаш ќе се изненадите кога ќе го промени мирисот и ќе го добие тој карактеристичен вкус на граничност.

Маслото може да трае долго, пред сè, благодарение на неговото пакување. Се продава со добро затворен капак. Ако го чувате маслото до плочата на шпоретот, топлината може да му го расипе вкусот, а тоа го прави огромното мнозинство, бидејќи во тој случај маслото ни е на дофат на раката.

Одржувањето на маслото на топло и добро осветлено место го прави да добие застарен вкус и на крајот да стане како оцет. За да не се случи тоа, треба да го чувате на ладно и темно место и да внимавате да биде добро затворено, бидејќи кислородот, топлината и светлината се трите најголеми непријатели на маслото.

Сончогледово масло
Истото правило важи и за ова масло. Не чувајте го шишето со масло на директна сончева светлина и висока температура. Неговиот рок на траење зависи од топлината, светлината и влагата на која е изложено маслото, па затоа треба да се чува на темни, суви и ладни места. Ако не го затворите добро, маслото побрзо ќе се закисели.

Маслиново масло
Маслиновото масло треба добро да се затвори за да не влегува воздух бидејќи може да го влоши квалитетот. Идеалната температура за стоење е околу 18 степени. Едно од најдобрите места за складирање е плакарот на ладно и темно место. Добро е да стои и во темно зелено шише бидејќи оваа нијанса помага да се филтрираат штетните УВ зраци. Исто така, отворено шише маслиново масло треба да се конзумира во рок од 30 до 60 дена.

Кокосово масло
Кокосовото масло треба да се чува во сад со херметички капак или во оригиналното шише, кое мора добро да го затворите. Исто така, се препорачува да се чува во најстудениот кујнски кабинет каде што нема светлина. Ова масло е отпорно на оксидација бидејќи е исклучително богато со заситени масти и стабилно, но високата температура и светлината можат да го уништат.

Други растителни масла
Другите растителни масла треба да се чуваат во фрижидер до шест месеци или на ладно и темно место до две години. Добро е да стојат и во пластични шишиња.

Можеби ќе ве интересира

Лек за сите проблеми: Еве кои се придобивките од маслото од кантарион во превенцијата од болести

M T

5 грешки кои речиси секој ги прави при месење тесто

M T

Поскапени брашното, маслото, цените во Австрија вртоглаво растат

M T

Ова се 6-те грешки кои постојано ги повторувате и поради кои не можете да изгубите тежина

M T

Признавањето на сопствените грешки е тешко: 10 знаци дека всушност ВИЕ сте проблем во вашата врска

M T

Најголемите грешки што ги правите при печењето на скара: „Поради нив и доброто месо излегува лошо“

M T