5.8 C
Скопје
27. февруари 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+МАКЕДОНИЈА

Интервју на Весна Костовска за НоваТВ: Јазикот не припаѓа на ниедна фракција, партија и идеологија, имагинарни и деструктивни се ставовите дека тој ќе биде асимилиран во ЕУ

Дали Законот за употреба на македонскиот јазик ќе остане само уште еден правен акт испишан на хартија и колку есенцијално е потребно тој да функционира, колку се издржани толкувањата дека македонскиот јазик ќе биде асимилиран во рамките на ЕУ, колку се менува јазикот и неговата примена со модерната технологија, каква била визијата на Крсте Петков Мисирков и неговото дело „За македонците работи“, се само дел од темите кои се обидовме да ги исцрпиме во разговорот со професор д-р Весна Костовска, виш научен соработник/вонреден професор во Институтот за македонски јазик.

Нејзината потесна област во научноистражувачката дејност се лексикологијата, лексикографијата, семантиката, зборообразувањето, страсловенскиот јазик, црковнословенскиот јазик, македонскиот јазик.

Целото интервју прочитајте го на НоваТВ.мк (ЛИНК)