13.8 C
Скопје
30. мај 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИКИЗБОР

Белата означува слава, жолтата радост: Традиционалните велигденски бои имаат важно значење

Велигден е обоен во светли бои … гледаме многу розова, виолетова, жолта и зелена! Има причина за тоа.

Еве го вистинското значење зад велигденските бои кои сите добро ги знаеме (плус уште две „традиционални“ нијанси кои би можеле да ве изненадат).

Боите што ги поврзуваме со одредени христијански литургии датираат од средниот век. Во 1198 година, папата Инокентиј III воспоставил серија бои што Римокатоличката црква ги користи денес кога го објавила својот De sacro altaris misterio (Мистерија на Светиот олтар).

Папата Инокентиј III ја претстави симболиката на секоја боја во својот трактат, базирајќи ги на толкувањата на боите и цвеќињата во старозаветната книга Песна над Соломон. Симболичките нијанси традиционално се очигледни во облеката на римокатоличките свештеници (облека што се носи во црковната служба) и усвоени во неколку други христијански деноминации, вклучувајќи ги англиканските и лутеранските цркви.

Ова ги вклучува боите што ги поврзуваме со Велигден денес.

Бела
Во овој контекст, белата боја означува чистота, триумф, слава и радост. За христијаните, воскресението Христово на третиот ден по распнувањето се слави како радосен настан. Во црквата може да видите бела ткаенина што го покрива олтарот и можеби ќе бидете инспирирани да поставите остра бела покривка за маса за ручекот во неделата на Велигден, украсена со велигденски лилјани. Се разбира, тоа е култната нијанса на велигденското зајаче и бојата на невапсаното јајце.

Виолетова
Виолетовата нијанса е поврзана со покајание, смирение, меланхолија и има посебно значење во 40-дневниот пост помеѓу Пепелница и Велигден. Тоа го симболизира и внатрешното размислување, што е голем дел од постот за оние кои набљудуваат.

Зелена
Кој знаеше дека пластичната велигденска корпа е толку симболична? Зелената боја го означува Светиот Дух (една третина од Светата Троица на христијанската вера), надежта и самиот живот, отелотворени во бујното зеленило на пролетното цветање. Се користи и во црковните одежди на денот на Богојавление.

Жолто-златна
Без разлика дали е кралско златно или пастелно жолто, што повеќе и прилега на сезоната, нијансата исто така претставува радост. Тоа е боја што ја поврзуваме со самото сонце, заедно со слатките пилиња.

Розова
Како белата и жолтата, бојата на убавото изгрејсонце или бонбоните што крцкаат исто така е радост.

Црвено
Црвената боја е симбол на мачеништвото, страста Христова (приказната за апсењето, судењето и распнувањето на Исус) и вистинската Христова крв пролеана на крстот.

Можеби не мора да го поврзувате црвеното со празникот, бидејќи е толку интензивен. Но, за луѓето со грчко потекло, на ум може да им дојде црвено јајце во центарот на одреден традиционален деликатес.

Црното
Конечно, црното е поврзано со тага. Затоа е споен со Велики петок, кој христијаните го гледаат како ден кога Исус Христос умрел пред повторното раѓање.

Ова може да биде контроверзно, со оглед на неговото практично отсуство од типичните велигденски прослави.