Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarМозаик

Верувања за Водици – помислете желба и ставете огледало под перница

Македонската православна црква и верниците на 19 јануари го слават големиот празник Богојавление Водици. Во пресрет на Богојавление се отвораат небесата и тогаш треба да се посака. Ова се обичаите поврзани со овој празник.

Замисли желба
Според народното верување, ноќта спроти Богојавление се отвораат небесата и во нив се појавува Бог. Тогаш треба да замислите желба која ќе ви се оствари.

Ставете ги огледалата под перницата
Исто така, се верува дека немажените девојки ставаат огледала под перниците, бидејќи мажот за кој сонуваат е тој со кој ќе се омажат.

Во црквите се користи света вода
На тој ден во сите цркви и храмови се осветува вода во која се става босилек и која луѓето ја земаат и носат дома, бидејќи се верува дека има духовни и лековити својства. Се верува дека никогаш не се расипува.

Пливање за светиот крст
Се организира традиционално капење за светиот крст. Пливање од 33 метри, што го симболизира бројот на години од животот на Исус Христос. На Водици треба да се капе во реката за подобро здравје.

Временска прогноза
Ако на Водици има силен мраз или снег, според верувањата, годината ќе биде плодна, а ако е ведро, годината ќе биде сушна.

Поздрав „Бог се јави – Бог навистина се јави“
По крштевањето на Исус Христос во реката Јордан, се отвори небото од кое се слушна гласот на Бог Отецот, кој објави дека Исус е негов син, а Светиот Дух се спушти на Исус во вид на гулаб. Затоа православните верници на Богојавление се поздравуваат со „Бог се јави – Бог навистина се јави“.