Иако компирот и месото се првата асоцијација за манџа, ние ви носиме рецепт кој е идеален за деновите на постот, бидејќи се користат шампињони.
Храната заситува, па затоа е благодарна, особено како оброк што ќе ве стопли.
Состојки:
- 1 кг компири
- 500 гр шампињони
- 2 главици кромид
- 3 чешниња лук
- 3 моркови
- сол, бибер
- пиперка
- масло
Подготовка:
Во длабока тава загрејте го маслото, па додадете го ситно исечканиот кромид и лесно пропржете го додека не стане стаклен. Излупете го морковот и изрендајте го. Морковот исечкајте го на прстени, а компирот на коцки, па додадете го кромидот.
Истурете малку вода, па динстајте на тивок оган 10 минути. Додадете ги измиените и исечени шампињони.
Сето тоа заедно динстајте го уште 10 минути, па прелијте го со вода за зеленчукот да потоне во него.
Зачинете со сол и бибер, додадете ситно сечкан лук и мелен црвен пипер. Се динста додека компир-манџата не добие погуста текстура и количината на течноста не се преполови.